BukuEksklusifSejarah

Sejarah Kapal Perang Dunia Pertama – Siri 2

Kongsi di

Jacky Fisher atau Admiral of the Fleet Lord Fisher of Kilverstone, ialah bapa revolusi Dreadnought. Revolusi yang mengubah peperangan tentera laut dan keseimbangan kuasa antara negara-negara. 

Fisher menghubungkan pelaut lama dengan yang baharu, setelah beliau dicalunkan oleh Kepten Nelson. Sebagai seorang pegawai muda dia berkhidmat di Crimea dan di China pada pertempuran Fatshan Creek. 

Mempunyai kepakaran dalam senjata api dan beliau telah berkhidmat di atas kapal WARRIOR semasa dia masih baharu dan bertanggungjawab untuk beberapa inovasi termasuk pengenalan litar penembakan elektrik di dalam meriam OCEAN pada tahun 1869 serta membantu menubuhkan sekolah eksperimen Tentera Laut Diraja di HMS VERNON.

Kemudian dia memerintah kapal perang INFLEXIBLE semasa pengeboman Alexandria pada tahun 1882 dan mengambil alih pemerintahan Briged Tentera Laut apabila mereka mendarat.

Sebagai Pengarah Naval Ordnance, Fisher memperkenalkan pelbagai senjata moden kepada Tentera Laut Diraja dan sebagai laksamana dia bertanggungjawab sebagai Third Sea Lord untuk menghantar kapal yang dipesan di bawah Akta Pertahanan Tentera Laut 1889. 

Semasa berkhidmat sebagai Ketua Komander Mediterranean, beliau menumpukan penembakan pada jarak jauh, mengajar kapal-kapal untuk bergerak dalam formasi padat dengan kelajuan maksimum dan mengkaji taktik yang tersirat.

Kemudian sebagai Second Sea Lord dia mengubah struktur pegawai dan anggota lain-lain pangkat serta latihan yang dilaksanakannya semasa menjadi Ketua Komander di Portsmouth.

Jacky Fisher seperti yang dikenali secara umum merebut idea-idea yang baik dan mengubah menjadi ideanya sendiri tetapi dia juga mempunyai tenaga dan kekuatan watak untuk merealisasikannya.

Pendekatan Strategik Fisher

Dari tahun 1880-an dan seterusnya Fisher mula beralih kepada bidang politik untuk mempromosikan Tentera Laut Diraja dan idea-ideanya.

Selain menjalinkan persahabatannya dengan wartawan W T Stead ia juga mempunyai kawan yang berpengaruh dalam kalangan Diraja dan dalam kalangan ahli politik, terutamanya Winston Churchill.

Fisher membawa set kemahiran teknikal, strategik dan politik yang hebat bersama dengan wataknya yang kuat ke pejabat First Sea Lord pada tahun 1904. 

Dia menganjurkan penggunaan kapal selam dan memastikan bahawa semasa meletusnya Perang Dunia I, Tentera Laut Diraja adalah salah satu daripada armada kapal selam terbesar. 

Semasa di Mediterranean, dia telah memikirkan idea bagaimana kapal cruiser Berperisai yang besar boleh  menjadi kapal perang cruiser dan walaupun dia tidak dapat menyelesaikan masalah kapal yang bagaimana perlu bertempur dalam barisan pertempuran, dia telah mencadangkan pembentukan unit armada campuran. 

Sebagai tindak balas kepada bahaya yang ditimbulkan oleh kebangkitan armada Jerman, Fisher menumpukan Tentera Laut Diraja di perairan negara, dan memerlukan tenaga kerja untuk kapal perang baharu yang lebih besar. 

Beliau secara kontroversi membayar banyak kapal-kapal lama di stesen luar negara kerana mereka terlalu lemah dan terlalu lambat. Walau bagaimanapun, yang paling penting, Fisher mendesak untuk meningkatkan kelajuan dan kuasa tembakan dalam sesebuah kapal perang.

Fisher mempunyai banyak idea, termasuk konsep unit armada dan battlecruiser dan dia adalah penyokong kapal selam tetapi idea terhebat beliau yang paling dikenali ialah Dreadnought.

Konsep Kapal Perang Bersaiz Besar

Konsep kapal perang bersaiz besar bukanlah sesuatu yang baharu. Pereka Itali Vittorio Cuniberti telah menulis mengenainya.  Artikelnya telah diterbitkan di Jerman dan Britain dimana idea yang serupa sedang dibangunkan di Amerika Syarikat.

Pengkritik Fisher berkata bahawa dengan membina kapal perang yang bersaiz besar itu dia telah menjadikan setiap kapal perang lain agak ketinggalan termasuk semua kapal Tentera Laut Diraja tetapi nampaknya idea tersebut sudah tiba masa pelaksanaannya sekali gus Tentera Laut Diraja adalah yang pertama melakukannya. 

Dreadnought adalah cetusan idea Fisher dimana dorongan serta tenaganya yang kuat menjadikan masa pembangunan begitu singkat.

Hanya dalam beberapa bulan dia telah memutuskan untuk membangunakan persenjataan meriam 305mm/12in dengan memilih setiap inovasi yang ada.

Optical Rangefinder, Profesor Barr 2.74m/9ft  mempunyai ketepatan sehingga 6,400 m / 7,000 yd, turbin wap, enjin bukan salingan, dan kaedah perlindungan bawah air yang dipertingkatkan. 

Dengan merampas senjata kelas Lord Nelson, Fisher mendakwa yang dia telah membina Dreadnought dalam masa dua belas bulan dan siap secara rasmi pada Hari Trafalgar 1906. 

Bersara

Walau bagaimanapun, Fisher juga mempunyai ramai musuh peribadi dan memaksa dia bersara pada tahun 1910.

Semasa di dalam persaraan di Perancis, beliau menjadi mentor kepada Winston Churchill ketika dia menjadi Lord of the Admiralty dan di bawah bimbingannya, Churchill memujuk kerajaan British supaya mengambil bahagian dalam Syarikat Minyak Anglo-Iran (yang berkembang menjadi British Petroleum) untuk memastikan pembekalan minyak mencukupi kepada Tentera Laut Diraja. 

Kemudian, selepas Putera Battenberg dipaksa meletakkan jawatan sebagai First Sea Lord pertama pada tahun 1914,  atas alasan latar belakang Jermannya, Fisher telah dipanggil semula.  

Sebagai First Sea Lord, dia bertanggungjawab menghantar kapal perang cruiser ke Atlantik Selatan sebagai tindak balas kepada kemenangan Jerman di Coronel, tetapi kemudiannya beliau berselisih faham dengan Churchill atas campur tangannya dalam urusan operasi semasa kempen Dardanelles lalu beliau meletak jawatan.

Fisher juga bertanggung jawab memajukan kerjaya John Jellicoe.

Jellicoe bukanlah seorang pemimpin yang berinspirasi seperti Fisher dan gagal menggunakan kapalnya sebaik mungkin apabila armada Dreadnoughts Fisher yang hebat diuji pada Pertempuran Jutland pada tahun 1916.

Selain kapal perang jenis Dreadnought, Tentera Laut Jerman juga menggunakan kapal udara untuk peninjauan untuk Armada Laut Tinggi

Perlumbaan Tentera Laut Inggeris – Jerman

Pada awal abad ke-20, Tentera Laut Diraja berada pada kemuncak kuasanya dimana lebih unggul berbanding mana-mana tentera laut  lain dengan nisbah 2:1 dan berada dalam keadaan aman selama 100 tahun tanpa peperangan khusus sejak 1815. 

Tentera Laut Perancis sebenarnya tidak memberi ancaman selama beberapa tahun dan tentera laut Rusia telah mengalami kekalahan teruk di Tsushima pada tahun 1905 oleh Tentera Laut Jepun yang berada di bawah bimbingan British.

Walau bagaimanapun, Tentera Laut Jerman mula berkembang dan menubuhkan pangkalan di luar negara dan Tentera Laut Amerika Syarikat (USN) telah menunjukkan potensi dengan pelayaran Great White Fleet pada 1907-1909. 

Hubungan Tentera Laut Diraja dengan USN adalah mesra dan sebagai contoh, William Sims telah menjadi salah seorang pelawat asing pertama yang memeriksa Dreadnought.

Secara peribadi ramai pegawai British dan Jerman mengenali dan menyukai antara satu sama lain, tetapi hubungan dengan negara Jerman agak merosot. 

Tentera Laut Moden

Kaiser Wilhelm II dan ketua tentera laut, Laksamana Von Tirpitz mahukan tentera laut moden atas sebab peribadi dan prestij sama seperti untuk mendapatkan empayar luar negara dan mereka mahukan tentera laut yang besar walaupun ini bermakna merupakan cabaran kepada Tentera Laut Diraja. 

Abang Kaiser, Putera Henry dari Prusia, yang juga merupakan Laksamana Kehormat Tentera Laut  Diraja, menjadikan tentera laut Jerman sebagai profesion yang dihormati untuk anak muda Jerman yang bercita-cita tinggi, manakala Kaiser mengarahkan karya ahli strategi Tentera Laut Amerika, Kepten Mahan, untuk diterjemahkan dan diletakkan di wardroom semua kapal-kapalnya.

Kaiser Wilhelm II telah mengambil pengajaran daripada pembacaan karya Mahan bahawa tentera laut yang besar dan status kuasa besar adalah sinonim. Mungkin juga sepupunya di takhta British yang memerintah Tentera Laut Diraja menjadikannya rasa rendah diri. 

Kaiser  telah dibantu dengan cekap oleh Tirpitz, yang telah menyertai angkatan laut Prusia pada tahun 1865 dan kemudian tentera laut Empayar Jerman yang baharu apabila ia dibentuk pada tahun 1871.

Tirpitz, yang telah memerintah Skuadron Asia Timur pada tahun 1896-1997 apabila perjanjian telah dimeterai dengan China, kembali ke Berlin untuk memulakan cabarannya kepada Tentera Laut Diraja dengan membina Tentera Laut Jerman.

Sehingga tahun 1890-an Tentera Laut Jerman telah menjadi pasukan pertahanan pantai.

Walau bagaimanapun, memanfaatkan kuasa perindustrian Jerman, Undang-undang baharu Tentera Laut Jerman  pada tahun 1898, 1900, 1908 dan 1912 membayangkan armada yang seimbang  menjelang 1920 yang akan merangkumi 38 buah kapal perang. 

Tembakan terakhir (berkaliber besar) bagi Armada Jerman dan menunjukkan kesan menembak dengan asap yang terhasil

Konsep Tirpitz

Konsep Tirpitz ialah riskflotte atau risk fleet dengan alasan bahawa Britain tidak akan berperang dengan Jerman jika Jerman memiliki armada yang besar kerana walaupun Tentera Laut Diraja akan memenangi sebarang kempen di laut, ia akan menjadi sangat lemah sehingga dua kuasa standard  akan dipecahkan dan Britain terdedah kepada kekalahan di laut oleh Perancis, Rusia atau AS.

Hasilnya agak berbeza. Britain menjadi bimbang bahawa dengan pengembangan Tentera Laut Jerman akan mencetuskan pembinaan kapal perang Perancis dan Rusia lantas Britain membuat perjanjian dengan Jepun.

Perjanjian itu membenarkan Tentera Laut Diraja untuk mengekalkan hanya kuasa token di Timur dan langkah lain telah diambil untuk mengurangkan komitmen Empayar British.

Jacky Fisher membawa pulang banyak kapal dari stesen luar negara mereka, dan membayar kapal perang yang lebih lama untuk mengendalikan kapal baharu.

Negara-negara besar dalam Empayar British digesa untuk membantu mewujudkan empayar tentera laut  dengan menubuhkan tentera laut mereka sendiri seperti Tentera Laut Diraja Australia. 

Kemudian pada tahun 1904 secara tidak disangka-sangka Britain bergabung dengan musuh lamanya Perancis selepas pemusnahan Angkatan Laut Rusia dalam Pertempuran Tsushima. Britain dan Jerman dibiarkan bersemuka di seberang Laut Utara. 

Pelancaran Dreadnought

Pelancaran Dreadnought pada tahun 1905 menghentikan sementara pembinaan kapal perang di Jerman, manakala Tentera Laut Jerman mencipta kapal-kapal baharu tetapi apabila perlumbaan senjata tentera laut bermula semula, ia menjadi salah satu pemangkin kepada tercetusnya Perang Dunia I.

Ketika perang semakin hampir, Tentera Laut Perancis telah dipujuk untuk menumpukan pasukannya di Mediterranean, manakala Tentera Laut Diraja mengambil pertahanan Laut Utara dan utara Perancis.

Walaupun usaha Kaiser Wilhelm II dan Tirpitz, program pembinaan kapal perang Jerman tidak pernah hampir menyamai Tentera Laut Diraja dan cabaran itu berakhir dengan pendekatan peperangan apabila Tentera Darat Jerman mengalihkan sumber dari tentera laut Wilhelm.

Dalam tempoh yang sama 1907-1916, USA menyiapkan 14 buah kapal perang, Jepun dan Perancis masing-masing tujuh buah, Itali dan Austro Hungary masing-masing lima buah, Brazil dan Argentina dua buah.   

bersambung…….

Gambar bertarikh 28 November 1918 in menunjukkan Armada Jerman di Scapa Flow selepas Armada Besar British mengiringinya ke penjara

Sumber

Buku:  Battleships Of World War 1 

Oleh:  Peter Hore

Buku ini menceritakan kisah perkembangan teknologi yang membawa kepada penciptaan Dreadnought, bersama-sama dengan kisah orang-orang yang mempunyai visi dan dorongan untuk merealisasikannya.

Penglibatan tentera laut yang kritikal dan operasi Perang Dunia I juga ditonjolkan, termasuk kisah tentang satu-satunya pertemuan armada berskala besar di Jutland serta nasib Armada Laut Tinggi Jerman di Scapa Flow.

Paklang Hamzah

Penulis adalah seorang veteran Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang kini bergiat aktif di dalam bidang penulisan dalam konteks pertahanan dan keselamatan. Merupakan seorang koresponden Majalah Perajurit sejak tahun 2006.

Paklang Hamzah

Penulis adalah seorang veteran Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang kini bergiat aktif di dalam bidang penulisan dalam konteks pertahanan dan keselamatan. Merupakan seorang koresponden Majalah Perajurit sejak tahun 2006.