AcaraBeritaIndustri

Leonardo Menandatangani Kontrak Dengan Malaysia Untuk Dua ATR 72 MPA

Kongsi di

LANGKAWI – Kementerian Pertahanan Malaysia telah menandatangani kontrak bersama Leonardo bagi membekalkan dua platform ATR 72 MPA (Pesawat Peronda Maritim). Majlis menandatangani perjanjian telah berlangsung di LIMA 2023 sempena pameran maritim dan pertahanan utama di rantau Asia-Pasifik yang diadakan di Langkawi, Malaysia. Kontrak ini merupakan hasil dari pemilihan yang ditawarkan oleh Leonardo yang diumumkan pada bulan Oktober lalu dalam pembekalan dua pesawat Misi Khas ATR yang mempunyai konfigurasi Maritim Patrol serta perkhidmatan sokongan logistik dan latihan bersepadu yang berkaitan, mengikut kenyataan dari Leonardo bertarikh 25 Mei.

ATR 72 MPA ialah pesawat turboprop berkembar yang direka untuk misi rondaan maritim yang kompleks. Ia adalah varian khusus terbaharu pesawat pengangkutan serantau ATR, sebahagian daripada pelbagai jenis yang dibangunkan oleh Leonardo untuk misi termasuk pengawasan maritim, Peperangan Anti Kapal Selam (ASW), Peperangan Anti Permukaan (AsuW), carilamat (SAR), pemantauan alam sekitar, pemindahan perubatan dan pengangkutan kakitangan dan bahan-bahan.

Pesawat yang dipilih oleh Malaysia mengekalkan kebolehpercayaan, kebolehbaikan, kos kitar hidup rendah, dan ciri keselesaan dari ATR 72-600 asas. Ia juga akan dilengkapi dengan sistem misi yang fleksibel, sensor canggih, dan rangkaian komunikasi lengkap untuk misi Command, Control, Communications, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (C4ISR) di darat dan laut.

Sensor dan sistem misi akan dapat beroperasi dalam secara “standalone” dan net-centric, membolehkan pengumpulan, pemprosesan, dan perkongsian data strategik di kalangan operator, sambil memberikan kesedaran situasi yang lengkap tentang senario operasi. ATR 72 MPA dioptimumkan untuk patrol maritim, pengumpulan maklumat elektronik (ELINT), pengesanan dan penjejakan sasaran permukaan dan bawah permukaan laut, SAR, menangani aktiviti haram (pengedaran dadah, rompakan, dan penyeludupan), serta melindungi perairan wilayah. Terdapat potensi untuk menjadikan platform Anti-Submarine Warfare (ASW) dan Anti-Surface Warfare (AsuW) yang lengkap.

Leonardo ATOS

Varian ATR 72 MPA, yang berkhidmat dengan organisasi ketenteraan dan penguatkuasa undang-undang, dilengkapi dengan sistem misi modular Leonardo ATOS (Airborne Tactical Observation and Surveillance), yang juga akan disertakan dalam konfigurasi Malaysia. ATOS menguruskan sensor-sensor yang terdapat di pesawat tersebut, menggabungkan maklumat yang dikumpul, dan menyediakan gambaran taktikal yang komprehensif dan sentiasa dikemaskini kepada misi operator system operator. Dengan warisan komersial, ATR 72 MPA menampilkan ciri ergonomik reka bentuk yang menyokong kecekapan dan keberkesanan krew semasa misi yang biasanya boleh bertahan lebih daripada 8 jam.

Pesawat Misi Khas berasaskan ATR mampu memenuhi pelbagai keperluan pelanggan di seluruh rantau APAC, dengan banyak pengendali tempatan turboprop serantau ATR telah pun mendapat manfaat daripada sokongan logistik lanjutan.

Dario Marfè, SVP Aircraft Komersial & Perkhidmatan Pelanggan di Leonardo, berkata: “Kami berbangga bahawa Kerajaan Malaysia telah memilih ATR 72 MPA kami, sebuah pesawat yang mewakili kemampuan teknologi maju Leonardo dalam reka bentuk dan integrasi platform dan sistem pada tahap tertinggi. ATR 72 MPA menggabungkan kehandalan dan kos operasi yang rendah, segala kelebihan pesawat pengangkutan penumpang serantau ATR 72-600, dan dilengkapi dengan sistem misi Leonardo yang berteknologi terkini. Ia ditempatkan di pasaran sebagai penyelesaian yang sangat efektif untuk keselamatan dan pertahanan pelanggannya”.

ATR 72 MPA

ATR 72 MPA dilengkapi dengan rangkaian sistem komprehensif elektronik yang canggih.

Sistem misi ATOS (Airborne Tactical Observation and Surveillance) dari Leonardo merupakan inti operasi pesawat tersebut. Sistem ini mengintegrasikan semua sensor yang terdapat di pesawat, mengumpulkan maklumat dan menghubungkan kepada kru melalui antara human machine interface (HMI) yang dioptimumkan. HMI ini memaparkan semua data yang dikumpulkan dari sensor-sensor di pesawat dalam gambaran taktikal yang lengkap. Keupayaan ini memberikan kesedaran situasi yang baik kepada kru dalam senario yang paling kompleks, berserta meminimumkan beban kerja operator dan memaksimumkan keberkesanan misi.

Sensor-sensor yang terpasang termasuklah radar kelas dunia dalam bentuk Leonardo Seaspray 7300E, yang merupakan sebagian dari keluarga radar Seaspray Active Electronically Scanned Array (AESA) yang sangat berjaya. Direka dan dihasilkan di UK, varian terbaru V2 dari radar ini dilengkapi dengan teknologi pemprosesan dan penerima yang diperbarui untuk memenuhi tuntutan yang berkembang dalam misi ISR (Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance). Rangkaian komprehensif pengawasan udara, laut, dan darat akan memberikan kemampuan multi-domain yang ditingkatkan kepada ATR 72 MPA.

Platform ISTAR

Melalui ATOS, Seaspray 7300E V2 bekerja dengan sensor-sensor lainnya di pesawat tersebut untuk menjadikannya sebagai platform ISTAR (intelligence, surveillance, target acquisition, and reconnaissance) yang lengkap. Selain memantau laut, ATR 72 MPA juga dapat memantau pantai dari jarak yang signifikan dan menggunakan cara synthetic-aperture radar (SAR) dari radar untuk menghasilkan gambaran lengkap tentang garis pantai.

Untuk mendukung misi perang anti-kapal selam (ASW) dan perang anti-unit permukaan (AsuW), ATR 72 MPA juga akan dilengkapi dengan ULISSES (Ultra-LIght SonicS Enhanced System), sebuah sistem sensor akustik terintegrasi yang dirancang untuk ‘mendengar’ kapal selam musuh dan menentukan lokasinya. Seperti Seaspray, ULISSES juga akan diintegrasikan melalui ATOS untuk memberikan gambaran komprehensif tentang lingkungan kepada kru ATR 72 MPA. Secara unik di persekitaran, ULISSES menggabungkan fungsi ‘multistatik’, yang menggunakan beberapa sumber informasi untuk menentukan lokasi kapal selam bawah laut yang bermusuhan.

Sensor lain yang berrintegrasi dalam sistem ATOS termasuk menara sensor elektro-optik dengan kamera berwarna dan monokrom, sensor peperangan elektronik yang menawarkan kemampuan pemantauan elektronik wideband, Sistem Identifikasi Otomatis (AIS), dan Pemantau Arah Sistem Pencarian dan Penyelamatan Udara (ASARS DF). Dengan sistem misi prestasi tinggi dan sensor generasi terkini, ATR 72 MPA boleh mencapai objektif dengan cekap dan dengan berkesan, mengeksploitasi julat dan persembahan ketahanan yang sepenuhnya.

Berkongsi Gambaran Taktikal

Sinergi antara ATR 72 MPA, Ground Station yang berkaitan, dan aset-aset kerjasama dijamin melalui kelengkapan komunikasi Leonardo yang membolehkan sistem untuk berkongsi gambaran taktikal secara masa nyata, menyebarkan data dan maklumat dalam keadaan Line of Sight (V/UHF-HF-WBDL) dan Beyond Line of Sight (SATCOM). — leonardo/perajurit/mhi (Foto: Leonardo)

M Hanif Ismail

M Hanif Ismail telah berkecimpung dalam bidang penulisan pertahanan secara rasmi sejak 2007 dan kini merupakan Editor Perajurit. Topik yang diminati termasuk sejarah dan teknologi ketenteraan.

M Hanif Ismail

M Hanif Ismail telah berkecimpung dalam bidang penulisan pertahanan secara rasmi sejak 2007 dan kini merupakan Editor Perajurit. Topik yang diminati termasuk sejarah dan teknologi ketenteraan.