BeritaEksesais

EKS KAKADU 2022 – Peperangan Maritim Bertaraf Tinggi

Kongsi di

EKSESAIS KAKADU 2022 (KA22) telah melabuhkan tirainya setelah ‘bertarung’ selama 15 hari yang bermula pada 12 September hingga 24 September 2022 di Darwin, Australia dan berakhir dengan jayanya.

Vicki Susan O’Halloran, Administrator of the Northern Territory mengucapkan tahniah kepada setiap negara yang terlibat semasa majlis penutupan yang dilaksanakan di Government House, Darwin, pada 24 September lalu.

EKS KAKADU tahun ini merupakan yang ke-15 dalam sirinya. 

Latihan ini memberi peluang yang tidak ternilai kepada tentera laut di rantau ini untuk membina kebolehoperasian dan mengukuhkan kepercayaan dan kebersamaan dengan menekankan hubungan kerja yang baik dan kerjasama profesional dalam kalangan tentera laut yang mengambil bahagian.

KA22 telah melibatkan angkatan laut dari pelbagai negara dengan pembabitan aset yang besar. Ianya merupakan latihan dwi-tahunan perdana antarabangsa serantau yang dianjurkan oleh Tentera Laut Australia (RAN). 

KA22 yang turut dibantu oleh Tentera Udara Diraja Australia (RAAF) telah melibatkan seramai 3,000 peserta, 16 buah kapal perang dan kapal selam serta lebih daripada 30 pesawat tempur dari 20 buah negara-negara Indo-Pasifik. 

Selain itu, pesawat udara  dari India, New Zealand, Jerman, Singapura and Australia turut dilibatkan dalam eksesais ini.

Pelbagai aktiviti dirancang oleh pihak penganjur dalam KA22 yang bukan sahaja melibatkan latihan ketenteraan tetapi turut menekankan aspek kerjasama, kepimpinan dan persahabatan di antara negara yang terlibat melalui aktiviti sukan (KAKADU Shield Ninja Challenge) dan majlis resepsi.

Panglima Tentera Laut Australia, Vice Admiral Mark Hammond ketika berucap di Majlis Pembukaan KA22 pada 12 September lalu berkata, “Eksesais KAKADU adalah aktiviti melibatkan tentera laut di peringkat antarabangsa yang bertujuan mengeratkan lagi hubungan antara negara yang mengambil bahagian. 

“Bertemakan ‘Kerjasama (Partnership), Kepimpinan (Leadership), Persahabatan (Friendship), pada eksesais kali ini, ianya amat penting dalam pelaksanaan eksesais selama 15 hari di laut dan darat. 

“EKSESAIS KAKADU menyediakan peluang yang sangat baik untuk rakan serantau menjalankan  aktiviti maritim multinasional merangkumi operasi penguatkuasaan kepada peperangan maritim bertaraf tinggi dalam persekitaran gabungan,” sambung beliau.

Participants in the harbour phase of Exercise Kakadu 2022 gather at Fort Hill Wharf, Darwin for a group photo.

Negara dan Aset-Aset Yang Terlibat

AustraliaHMAS Hobart (DDG + helikopter MH-60R), HMAS Arunta (FFH + helikopter MH-60R), HMAS Perth (FFH), HMAS Stalwart (AOR), kapal selam (SSG) HMAS Broome (ACPB) (dan ORV), pesawat 1 x P-8A, 4 x Hawks, 1 x Raytheon EWTS dan 4 x Air Affairs Australia.

Fiji RFNS Savenaca.

France (FANC) – FNS Vendemiaire + helikopter Dauphin.

IndiaINS SATPURA + helikopter Chetak dan pesawat 1 x P8.

Germany – 6 pesawat Eurofighter and pesawat MRTT.

IndonesiaKRI RADEN EDI MARTADINATA.

JapanJS KIRISAME + helikopter SH-60K.

MalaysiaKD LEKIU + helikopter Super Lynx.

Pakistan – pesawat 1 x P3.

Papua New Guinea HMPPNGS TED DIRO.

SingapuraRSS STEADFAST + helikopter S-70B, pesawat pejuang 8 X F-15, 8 X F-16.

ThailandHTMS BHUMIBOL ADULYADEJ.

United KingdomHMS SPEY.

USAUSS CHARLESTON + helikopter MH-60s and pesawat MQ-8B, 1 X P-8A.

VanuatuRVS TAKUARE.

Laksdya Datuk Abu Bakar bin Md Ajis (duduk paling kanan) bersama pegawai negara-negara yang mengambil bahagian dalam Seminar Ketua Armada yang diadakan sempena Eks KAKADU 2022

Penglibatan TLDM

KD LEKIU yang sedang dalam pelayaran misi Regional Partnership Exercise 2022 (RPEX/22) selama 86 hari bermula 23 Ogos 2022 lalu turut terlibat dengan KA22 di Darwin, Australia sebaik sahaja selesai menyempurnakan misi Eksesais Bilateral Malaysia-Indonesia Siri 26AB/22 (MALINDO JAYA 26AB/22) 29 Ogos hingga 04 September 2022 lalu.

Penglibatan armada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di dalam eksesais multilateral  bersama negara-negara rantau Indo-Pasifik ini adalah tidak asing lagi dalam kalangan negara peserta kerana penyertaan KD LEKIU dari skuadron Frigat ke-23 dalam eksesais KAKADU ini merupakan penyertaan kali kedua baginya dan kelima bagi  TLDM sejak 2001. 

Penyertaan kapal TLDM dalam KA22 anjuran RAN ini membuktikan keupayaan navy people di peringkat antarabangsa yang mana sebelum ini  KD LEKIR dari skuadron 22 Korvet juga turut dijemput  untuk menyertai Eksesais Rim of the Pacific (RIMPAC) 2022 di Hawaii, Amerika Syarikat yang berakhir Ogos lalu.

Di samping KD LEKIU yang terlibat sebagai platform eksesais, KA22 turut melibatkan enam orang delegasi daripada TLDM yang diketuai Panglima Armada Barat, Laksamana Madya Datuk Abu Bakar bin Md Ajis, Komander Shahrizan Jaszle binti Jasmin TLDM, dua orang Sea Rider, Leftenan Komander Lavendra  a/l Jayamohan TLDM dan Leftenan Komander Shahryzal bin Abu Samah TLDM serta dua orang Exercise Controller (EXCON) iaitu Leftenan Komander Arifazizi bin Azizi TLDM dan Leftenan Komander Mohd Shahril bin Abdul Ghani TLDM.

Thai frigate HTMS Bhumibol Adulyadej, Malaysian frigate KD Lekiu and USS Charleston sail in line-astern formation to conduct anti aircraft firing serieals in the Northern Australian Exercise Area off the coast of Darwin for Exercise KAKADU 2022.

Peranan Sea Rider dan Exercise Controller

Pegawai TLDM  yang ditugaskan sebagai Sea Rider berperanan bagi memastikan koordinasi siri latihan yang dirancang dapat dilaksanakan dengan baik dan mengikut prosedur yang ditetapkan.  

Mereka ini ditempatkan di kapal tentera laut negara asing. Sea Rider bertanggungjawab dalam memerhati dan merekodkan prosedur latihan yang dilaksanakan serta membuat laporan sebagai rekod pelaksanaan latihan. 

Rekod ini akan menjadi rujukan bagi setiap negara yang terlibat dalam menambah baik prosedur pelaksanaan operasi terutama apabila terdapat keperluan operasi bersama tentera laut asing. 

Di samping Malaysia, wakil negara Filipina, Fiji, Solomon Island, New Zealand, Samoa dan Kemboja turut diberi peluang sebagai Sea Rider.  

Penglibatan sebagai Sea Rider dalam eksesais kali ni menunjukkan kepercayaan RAN kepada kebolehan pegawai TLDM dalam memastikan koordinasi siri latihan yang dirancang dapat dilaksanakan dengan baik. 

Buat pertama kalinya, dua pegawai TLDM juga telah diberi diberi kepercayaan menjadi EXCON.  

Sebagai EXCON, mereka perlu bekerja sama dalam Battle Watch yang mana setiap siri latihan diperhatikan termasuk pengurusan logistik, sumber manusia dan pentadbiran eksesais bagi memastikan latihan berjalan dengan lancar. 

Di samping itu, TLDM turut diberi kepercayaan memikul tanggungjawab sebagai pegawai perhubungan awam bersama Tentera Laut Amerika Syarikat (USN) dalam memastikan publisiti eksesais ini sampai kepada khalayak sasaran.

Kehadiran Panglima Armada Barat dalam eksesais ini membuktikan kesungguhan Malaysia dalam mengeratkan hubungan diplomasi pertahanan antara negara-negara yang terlibat. 

Pertemuan ini juga memberi peluang kepada Malaysia untuk bertukar maklumat semasa berkaitan keselamatan laluan serta industri maritim. 

(L-R) Japan Maritime Self-Defense Force destroyer JS Kirisame, Indonesian Navy frigate KRI Raden Eddy Martadinata, French Navy frigate FS Vendémiaire and Royal Australian Navy destroyer HMAS Hobart alongside Fort Hill Wharf, Darwin, NT, for Exercise Kakadu 2022.

Permainan Olah Perang

Permainan Olah Perang di laut merupakan acara utama di dalam apa jua eksesais yang dijalankan. 

Dalam fasa latihan, acara-acara familiarisasi seperti latihan navigasi, komunikasi, penembakan sasaran udara dan permukaan serta keterlibatan partisipasi mempertahankan diri daripada serangan udara oleh jet pejuang, serangan peluru berpandu dari pesawat peronda maritim P-8 atau dari kapal selam. 

Latihan familiarisasi ini merupakan asas penting kepada pengukuran kompetensi bantuan taktikal sesebuah angkatan laut.

Dalam serial GUNNEX, KD LEKIU yang ditugaskan sebagai Ketua Unit Tugas (CTU) membuktikan kemampuan warga kapal mengoperasikan meriam 30mm dan meriam 57mm dengan baik. 

Tembakan KD LEKIU mengenai tepat ke sasaran pada jarak 4 batu nautika. Unit Tugas (TU) di bawah perintah KD LEKIR ialah USS CHARLESTON dan HTMS BHUMIBOL ADULYADEJ.

Fasa latihan ini KD LEKIU turut diberi peranan sebagai pengendali serial (OCS) dalam beberapa acara seperti OOW Manoeuvre, Screen Exercise (SCREENEX), Over The Horizon Target (OTHT) Voice dan Air Defence Exercise (ADEX).

Fasa terakhir eksesais biasanya akan diadakan acara free play dimana partisipasi akan dibahagikan kepada dua kumpulan tugas yang agak seimbang dari segi keupayaan sistem kombat  sesebuah kapal untuk menentang antara satu sama lain dalam senario peperangan taktikal.  

Mereka ‘dilepaskan’ dalam koordinat kawasan yang luas dan bergerak bebas mencari musuh yang diperuntukan. 

Fasa ini sangat menguji kewibawaan dan kecekapan taktikal tim Combat Information Centre (CIC) sesebuah kapal dan keupayaan peralatan  bagi membantu mengesan kedudukan dan identifikasi pihak musuh dan berusaha untuk memusnahkannya berdasarkan kemampuan yang ada melalui persefahaman taktikal dan pertukaran maklumat dalam kalangan pasukan kawan.  

Dalam fasa ini slogan ‘Partnership, Leadership and Friendship’ perlu dizahirkan bagi menentukan pasukan kawan memenangi pertempuran.

Sementara itu, kumpulan petugas ketiga yang terdiri daripada bot peronda yang lebih kecil telah menjalani latihan penggeledahan untuk menyediakan mereka bagi penguatkuasaan akta perikanan, perlindungan sempadan, misi bantuan kemanusiaan dalam bencana alam dan tugas penguatkuasaan undang-undang maritim yang lain.

Royal Malaysian Navy frigate KD Lekiu (centre) passes HMAS Perth (left) and Royal Thai Navy destroyer HTMS Bhumibol Adulyadej as it departs Darwin during Exercise Kakadu 2022.

Evolusi Seamanship

Menjadi budaya tentera laut, setiap kali melaksanakan eksesais berskala besar, acara Replenishment At Sea (RAS) seperti refueling dan lain-lain evolusi di laut menjadi keutamaan. 

KD LEKIU turut berpeluang melaksanakan evolusi refueling at sea bersama kapal logistik RAN, HMAS STALWART sebelum memasuki perairan Darwin. 

Selain daripada keperluan ulang bekal bahan bakar ini, evolusi ini turut menjadi sebahagian daripada latihan bagi menguji keupayaan anggota terlibat membiasakan diri dengan prosedur Ilmu Kelautan, peralatan dan sistem yang sedia terpasang pada setiap kapal perang bersaiz frigat ke atas.  

Misi LEKIU Belum Tamat

Misi RPEX/22 KD LEKIU diteruskan. 

Dari Darwin, seterusnya KD LEKIU akan meneruskan pelayaran  ke perairan Laut China Selatan bagi menyertai Eks KERISMAS 2022 yang mana ianya merupakan eksesais berskala besar Intra-TLDM yang dianjurkan secara tahunan. 

Eksesais ini akan melibatkan sebanyak 27 buah aset TLDM. 

Apa yang diharapkan moral dan semangat krew KD LEKIU masih kental untuk menghabiskan pelayaran selama 86 hari bermula sejak 23 Ogos lalu. Navy People SEDIA BERKORBAN.

Paklang Hamzah

Penulis adalah seorang veteran Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang kini bergiat aktif di dalam bidang penulisan dalam konteks pertahanan dan keselamatan. Merupakan seorang koresponden Majalah Perajurit sejak tahun 2006.

Paklang Hamzah

Penulis adalah seorang veteran Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang kini bergiat aktif di dalam bidang penulisan dalam konteks pertahanan dan keselamatan. Merupakan seorang koresponden Majalah Perajurit sejak tahun 2006.